Kopscheuten
Zoals we eerder berichtten, hebben veel wijngaarden,
waaronder de onze in Arnhem een tik gehad van de felle winterperiode in
februari. De druiven waren vanwege het milde weer niet goed in winterrust, toen de winter alsnog toesloeg met uitschieters tot minus 24
graden. Bij ons zijn met name in het midden, bovenop de boogjes veel ogen dit
voorjaar niet uitgelopen, of pas laat ('bij-ogen') - en zoals we deze week kunnen zien
blijven deze late ogen in de meeste gevallen ook zonder trosjes. We hebben het nu over de Johanniter. Onze tweedejaars Souvignier Gris, die deze winter nog niet was uitgebogen, heeft veel minder problemen, en ook de Riesèl op de wijngaard in Drempt lijkt de dans goed te zijn ontsprongen.
Selecteren
Dit maakt dat we bij Johanniter nu extra goed in de gaten houden wat er
rond de kop van de stam gebeurt. Wanneer er op de boogjes minder goede scheuten
zijn, kunnen de kopscheuten die vruchtdragend zijn, met een beetje goede wil vaak
geleid worden richting de kale middenstukken. Wat betekent dat we zoveel mogelijk
kopscheuten willen behouden & koesteren dit jaar, wanneer ze trosjes hebben althans.
Dat is
een kwestie van extra goed selecteren. Scheuten die onder de kop, uit het oude
hout komen zijn meestal zonder trossen; die 'waterloten' kunnen er als eerste af om het
gedrang in het gebied van de kop bij voorbaat te verminderen. Op de kop zelf is
het gebruikelijk om een viertal scheuten te behouden, ook om goed buighout voor volgend
jaar te kweken.
Dit jaar laten we, als ze er zijn, méér dan de gebruikelijke vier kopscheuten
met trossen zitten, die we dan naar het kale gedeelte zullen gaan leiden. Ook als het er vier zijn zullen ze dit jaar extra begeleiding richting de kale delen van de loofand krijgen. Om
een prop van loof boven de kop te voorkomen dunnen we nu al af en toe voorzichtig een klein
beetje blad van de blijvende scheuten, om de boel toch zo luchtig mogelijk te
houden. Over een week of twee zullen we daar opnieuw naar kijken.
Het lijkt er bij ons op dat de Johanniterplanten op de kop dit jaar inderdaad wat
meer sterke scheuten maken, misschien om te compenseren voor het gebrek aan groei op de boogjes.
Het wachten is nu hoe de bloei verloopt. Zonder al te veel misbloei hopen we voor
onze Johanniter op ongeveer een halve oogst. En een - dus - extra geconcentreerde,
geweldige wijn... Elk nadeel heb z'n voordeel, in de wijnbouw.
Copyright (c) Jet Wester 2012