maandag 21 mei 2012


Van lokstoffen en geeltafels

Er zijn soms opvallende verschillen in de manier waarop de diverse druivenrassen door het leven bejegend worden. Een voorbeeld was voor ons het wespengedrag richting Solaris, naast Riesèl. Onze geleasde Riesèl staat direct naast een aantal rijen Solaris. Toen in september de Solaris geoogst werd, hielden we ons hart vast dat de wespen, die zich tot de laatste dag massaal te goed hadden gedaan aan de Solaristrossen, nu moeiteloos over zouden stappen op de Riesèl, die weliswaar nog niet zo rijp was als Solaris, maar toch ook nog wel een septemberdruif is - in elk geval weken vroeger dan Johanniter. Ook Riesèl was dus al mooi zoet. Maar wat bleek: geen enkele wesp in de Riesèl, ook niet direct nadat de omliggende Solaris geplukt was. Ook niet eventjes. Wij maakten een dansje.



Thrips in Solaris
En ander voorbeeld van zo'n verschil betreft de gevoeligheid voor druiventhrips (Drepanothrips Reuteri) in de wijngaard. Thripsschade, ook van vervelende omvang, troffen we ruim aan in Solaris, maar niet in andere witte soorten als Johanniter, Cabernet Blanc of Riesèl. Ook niet in Souvignier Gris. Thrips kan zelfs behoorlijk toeslaan in de jonge Solarisscheuten, die dan 'Kummerwuchs' laten zien (kleine, verkommerde jonge uitlopers), met een net-vormige verkurking aan de basis van de scheut (zoals op een netmeloen), en een karakteristieke 'zig-zag'-groei van de ene knoop naar de volgende. Plaatjes zijn te vinden op http://www.agroscope.admin.ch/data/publikationen/wa_vit_93_des_286_d.pdf


Lokstoffen
Je kunt thrips, wanneer er sprake is van ernstige schade, proberen te pakken met specifieke insecticiden, al dan niet systemisch. Maar je kunt het ook vriendelijker, maar even veelbelovend aanpakken door doosjes met lokstof op te hangen, gecombineerd met zogenaamde 'geeltafels': kunststof vangplaten van zo'n 8 bij 25 cm, geel van kleur en voorzien van een lijmlaag. Toen we deze geeltafels met lokstof ophingen, steeds zo'n 15 meter van elkaar, waren de vangplaten binnen twee dagen donkerbruin van de thrips. De geeltafels werden ververst (dezelfde doosjes lokstof kunnen wel drie weken gebruikt worden), en de Solarisplanten groeiden door hun euvel heen.

De lokstof voor en aantal verschillende soorten thrips heet Lurem TR en is ontwikkeld door onze Nederlandse firma Koppert, zie http://www.koppert.nl/nieuws-pers/koppert-nieuws-archief/detail/lurem-tr-voor-detectie-van-trips/

Een voordeel van deze lokstof is dat het geen feromonenval is, waar alleen de mannetjes mee gelokt worden. Ook de vrouwtjes worden met dit middel afgevangen.
Geeltafels zijn (ook zonder lokstof) overigens tevens werkzaam tegen cicaden - de gele kleur trekt de diertjes aan. Voor andere plagen bestaan er andere kleuren.


Wil je experimenteren, de geeltafels en de lokstof zijn beide tegelijk te koop bij het volgende (wat ons betreft betrouwbare en snelle) internetbedrijf: http://www.temmen.de/produkte/produkte.htm
neem als lokstof die voor 'Zwiebelthrips', de laatste lokstof in de lijst van de rubriek 'Pheromone und andere Lockstoffe'. Dan krijg je het middel Lurem TR.


 
Je ervaringen zijn zeer welkom, met name omdat nog niet officieel is vastgesteld of het alleen de geeltafels zijn (de kleur dus) die de druiventhrips aantrekt, of dat inderdaad de lokstof, in eerste instantie bedoeld voor twee andere thripssoorten, ook de druiventhrips Drepanothrips Reuteri onmiskenbar lokt. 


Copyright (c) Jet Wester 2012