maandag 4 juni 2012


Zomerweer

Gister was een record. De koudste meteorologische zomerdag sinds 1975. In de nacht was het nog het warmst. Het kwik daalde gister in De Bilt rond het middaguur tot 9 graden. Boven nul, zeggen we erbij. In de nacht in Twente en Brabant vorst aan de grond. Ik hoorde dat het gister precies even warm was als op onze afgelopen 1e kerstdag... Vandaag is zo'n zelfde dag - misschien is het record inmiddels zelfs opnieuw geslecht.

Is dit erg? Nog net niet. Als het een week, of twee weken later was, zou dit rampzalig uitgepakt kunnen hebben. De druiven beginnen dan aan hun bloei, en dit zeldzame koude en natte weer, van zelfs onder de tien graden, kan heel goed tot een massale misbloei leiden - een mislukte bloei, waarbij geen of veel te weinig vruchtzetting plaatsvindt.

Is daar iets aan te doen? Eigenlijk niet. In een normaal geval waarin het weer niet echt raar doet, en de planten als een speer aan het groeien zijn, kun je misbloei proberen te voorkomen door de scheuten met een centimeter of tien te toppen (af te knippen). In de hoop dat de planten minder aandacht aan hun vegetatieve groei (blad en scheuten) zullen gaan geven, ten gunste van de bloei. Zie ook http://www.wijnbouwboeken.nl/pagina6.html Beide laatste alinea's.

Tegen het soort weer van nu is echter geen enkel kruid gewassen. Laten we hopen dat we deze uitzonderlijke koudetrog snel genoeg voorbij zijn. Ook in de nacht.  

Prima weer voor weblogjes, dat wel.


Copyright (c) Jet Wester 2012