zondag 26 augustus 2012


Eind augustus

Eind augustus is in de wijngaard een fijne tijd. Er gebeuren dingen. Dingen die verandering, rijping aankondigen. Bij ons zijn - met dank aan superstagiaire Ad - de groenstroken deze week goed kort gemaaid, waarschijnlijk voldoende tot de oogst. Wanneer de septembermaand een beetje natter wordt, en de dauw wat langer blijft hangen, is er nu in elk geval geen hoog gras of kruid meer waarin dauw of regenwater lang kan verwijlen. Goed tegen de schimmels dus, en goed voor de warmtehuishouding in de wijngaard (want nat = koud) - en ook prettig wanneer je laag bij de grond op inspectie moet om de conditie en het suikergehalte van de trossen te checken.

Daarna werden deze week ook de netten opgehangen, tenminste voor Johanniter. De snoeiwijze voor de meeste druivensoorten in Nederland (d.w.z. guyotsnoei of enkele of dubbele strekkers), maakt dat je van tevoren weet dat de druiven maar in een heel smalle 'bandbreedte' aan de struik zullen hangen. Vandaar dat je kunt volstaan met een net, tegen vogels en wespen, dat niet breder ('hoger') is dan 90 cm. Terwijl de hele loofwand wel zo'n 2.30 meter hoog is.

 
De netten zijn helder blauw, een 'tegennatuurlijke' kleur, die vogels in elk geval onprettig vinden, en waardoor de meeste vogels (zeker bij witte druiven) gewoon ook niet zíen kunnen dat er lekker snoepgoed onder hangt. Bovendien zijn de mazen fijn genoeg om zelfs ook een enkele verdwaalde wesp buiten te houden.


Solaris

Een ander verhaal wordt het wanneer je de vroegrijpe witte Solaris hebt aangeplant, die nu al goed zoet aan het worden is. Altijd precies in de tijd dat de wespen hun wintervoorraad op orde hebben, en 'limonadewesp' worden: dat wil zeggen wespen die in hun nadagen verder van werk verschoond zijn, en als vrije oefening nu mogen halen wat ze kunnen.

De aanvallen van wespen zijn op sommige plekken ook dit jaar weer zo massief & enorm, zelfs dóór de netten heen, dat er steeds meer wijnboeren zich afvragen of Solaris om die reden wel een goede soort is voor ons land. De schade kan (inclusief de schimmels in de kapotte bessen) oplopen tot wel driekwart van de oogst. Je hoort dan ook steeds meer stemmen opgaan die herplanting overwegen met een soort die later afrijpt  - waarmee het wespenprobleem vanzelf weg is.
 
Wij hebben die stap twee jaar geleden gemaakt. We hebben Solaris vervangen door Souvignier Gris. Onze vierjarige Solarissen lieten zich (op een dag die daar volgens de biodynamische sterren-kalender perfect voor was) goed uitgraven en transplanteren naar een mooie tuin in Hummelo. Waar een wijnbouwvriend nu dus ook een paar rijtjes Solaris heeft, als aanvulling op zijn wijngaard. De planten staan er donkergroen en wuchsig bij, de oogst lijkt uitbundig... en de wijnboer is druk in de weer met wespenvallen...  Sorry Gerard :-) .
 
Copyright (c) Jet Wester 2012