Federweißer
Veel mensen hebben thuis een druivenplant, langs de gevel
of over de pergola. En ook veel mensen zouden daar best
iets mee willen, met hun druif, maar wijn maken is gelijk zo'n gedoe, en bovendien een vak
apart.
Wanneer je geen wijn, maar toch iets interessanters dan sap wilt
maken: waarom dan geen Federweißer?
Federweißer is een drankje, traditioneel in
Duitstalige landen - maar ongetwijfeld van veel vroegere oorsprong - bedoeld om het oogstfeest van de druiven mee op te luisteren. Het
is een volop gistende druivenmost, die als je 'm zijn gang liet gaan echte
wijn zou worden, maar die nu, wanneer hij op zo'n 5% alcohol is aangeland wordt
genuttigd, samen
met al even traditionele Zwiebelkuchen.
Het gaat zo. Oogst je rijpe druiven, zie ze op één of andere
manier te persen, en doe het sap schoon in een ballonfles van, zeg, 15 liter, met per 10 liter een gram of
drie wijngist erbij. Houd bovenin voldoende ruimte voor de bubbels van de vergisting, zodat hij niet overloopt, en zet het spulletje in de kamer. Wanneer de most op vijf
procent alcohol zit (alcoholmeter kost een tientje, of anders proeven en schatten) bouw je je feestje. Tien
liter - moeten we het voorrekenen? - dat zijn tien mensen met elk een fijne eigen
liter. Of twintig met een halve.
Het is verbazend lekker spul. Zoet nog natuurlijk, maar
counterbalanced door de hartige Zwiebelkuchen is het inderdaad materiaal voor feestjes. En dat is maar goed ook, want Federweißer is verder ook niet te bewaren.
Het moeilijkst van een Federweißer is de logistiek, de timing.
Je feestje moet dan ook wel dáár zijn wanneer de most op 5% zit. Je kunt de Federweißer koelen, zodat de vergisting op een lager pitje komt, maar veel armslag heb je wat dat betreft niet. Ga uit van een dag of drie, vier na het begin van de vergisting, wanneer de ballonfles goed aan de gang is. Je moet het prikkeltje van de alcohol al duidelijk kunnen proeven, want daar gaat het per slot om.
Persjes zijn bijvoorbeeld te huur via de volgende link. Daar
ook ballonflessen, alcoholmetertje en een zakje goede wijngist: http://www.dewijkgaard.nl/te-huur_732/
Zwiebelkuchen zelf maken? Hier staan 280 verschillende, fijne recepten, in het Duits: http://www.chefkoch.de/rs/s0/zwiebelkuchen/Rezepte.html
Goed recept in het Engels: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/6867/german-zwiebelkuchen-
Wanneer je onverhoopt blauwe in plaats van witte druiven
hebt, kneus je de trossen (emmer, blote voeten) en geeft het resultaat een standtijd van
een etmaal (de gist mag er al in), om de kleurstoffen in het brouwsel te krijgen. Daarna persen en doorgisten (eventueel nog een beetje gist erbij). Deze rode of roze variant heet
geen Federweißer maar Rote Sauzer, en doet het even goed. Blauwe druiven kunnen ook eenvoudiger, zonder kneuzen en inweken, als een Federweißer verwerkt worden.
Dit stukje werd opgedragen aan mijn buurman.
Dit stukje werd opgedragen aan mijn buurman.
Copyright (c) Jet Wester 2012