Champagne!
Je hebt van die weken, waarin je op prettige wijze
allemachtig druk bent. En waar je achteraf met plezier aan terugdenkt. Dit was
er zo een.
Eerst Riesèl geoogst, en tussen de bedrijven door
gekneusd, geperst, voorgeklaard en aan het gisten gezet. Vanwege de misbloei in
het voorjaar was de opbrengst ongeveer de helft van vorig jaar. Vorig jaar 2,2
liter pulp pp, dit jaar 1,2 liter pulp pp. Suikergehalte een acceptabele 68
oechsle, totaalzuur op een prima 8 gram per liter - onze streefwaarde. En opnieuw
geen wespenvraat van betekenis, hoewel de rijtjes op het perceel precies tussen veel meer rijtjes Solaris en
Pinotin in staan: twee soorten die het nog nooit zo zwaar te verduren hebben
gehad, qua wespenvraat, als dit jaar. Riesèl is dus een uitstekend
voorbeeld van een relatief vroege druif die toch relatief onaantrekkelijk is voor
wespen! Een echte vriend, die Riesèl.
Méthode champenoise
Daarna op een bevriende wijngaard in twee dagdelen de
Johanniter 'voorgesnoeid'. Johanniter ziet er qua opbrengst en gaafheid goed uit dit jaar, één van de betere soorten
in de wijngaard op dit moment. Maar hij is laat: nog niet eens zozeer wat
betreft z'n suikers, maar wel qua totaalzuur. Je zou hem dus wel een duwtje in
de rug willen geven, om zeg in de derde week oktober ook qua zuur mooi rijp te
zijn.
Welnu, precies dat is gebeurd. Duwtje in de rug. We hebben per plant een
aantal trossen geoogst: steeds de bovenste van een scheut van twee, aangevuld
met misschien wat trossen, het verst van de stam weg, tot er zo'n acht trossen
aan de struik overbleven. Die acht hebben nu de komende drie weken de tijd om mooi
geconcentreerd volrijp te worden, waarmee de Johanniter als interessante
kwaliteitswijn ook voor dit jaar gegarandeerd is.
De nu geoogste trossen worden eveneens geperst en vergist
als een normale droge kwaliteitswijn (zat reeds op 80 oechsle). Maar wel eentje met nog een reis voor de boeg. Deze wijn gaat, als hij af is, naar een
gespecialiseerd bedrijf in Duitsland om op de fles tweede vergisting te
ondergaan, tot het een crémant is, dat wil zeggen een
champagne-die-niet-uit-de-Champagne-komt. Zoals er ook een Crémant
d'Alsace bestaat. Opnieuw vergist volgens de méthode champenoise. De
sprankelende wijn komt in stevige flessen, met de gekende stevige kurk terug.
Minimale hoeveelheid zeshonderd liter wijn, dat wel. Anders
begint men er in Duitsland niet aan. De oogst van deze week gaat die hoeveelheid
gemakkelijk te boven.
Copyright (c) Jet Wester 2012