zondag 7 oktober 2012


Champagne!

Je hebt van die weken, waarin je op prettige wijze allemachtig druk bent. En waar je achteraf met plezier aan terugdenkt. Dit was er zo een.

Eerst Riesèl geoogst, en tussen de bedrijven door gekneusd, geperst, voorgeklaard en aan het gisten gezet. Vanwege de misbloei in het voorjaar was de opbrengst ongeveer de helft van vorig jaar. Vorig jaar 2,2 liter pulp pp, dit jaar 1,2 liter pulp pp. Suikergehalte een acceptabele 68 oechsle, totaalzuur op een prima 8 gram per liter - onze streefwaarde. En opnieuw geen wespenvraat van betekenis, hoewel de rijtjes op het perceel  precies tussen veel meer rijtjes Solaris en Pinotin in staan: twee soorten die het nog nooit zo zwaar te verduren hebben gehad, qua wespenvraat, als dit jaar. Riesèl is dus een uitstekend voorbeeld van een relatief vroege druif die toch relatief onaantrekkelijk is voor wespen! Een echte vriend, die Riesèl.
 

Méthode champenoise

Daarna op een bevriende wijngaard in twee dagdelen de Johanniter 'voorgesnoeid'. Johanniter ziet er qua opbrengst en gaafheid goed uit dit jaar, één van de betere soorten in de wijngaard op dit moment. Maar hij is laat: nog niet eens zozeer wat betreft z'n suikers, maar wel qua totaalzuur. Je zou hem dus wel een duwtje in de rug willen geven, om zeg in de derde week oktober ook qua zuur mooi rijp te zijn.

Welnu, precies dat is gebeurd. Duwtje in de rug. We hebben per plant een aantal trossen geoogst: steeds de bovenste van een scheut van twee, aangevuld met misschien wat trossen, het verst van de stam weg, tot er zo'n acht trossen aan de struik overbleven. Die acht hebben nu de komende drie weken de tijd om mooi geconcentreerd volrijp te worden, waarmee de Johanniter als interessante kwaliteitswijn ook voor dit jaar gegarandeerd is.

De nu geoogste trossen worden eveneens geperst en vergist als een normale droge kwaliteitswijn (zat reeds op 80 oechsle). Maar wel eentje met nog een reis voor de boeg. Deze wijn gaat, als hij af is, naar een gespecialiseerd bedrijf in Duitsland om op de fles tweede vergisting te ondergaan, tot het een crémant is, dat wil zeggen een champagne-die-niet-uit-de-Champagne-komt. Zoals er ook een Crémant d'Alsace bestaat. Opnieuw vergist volgens de méthode champenoise. De sprankelende wijn komt in stevige flessen, met de gekende stevige kurk terug.

Minimale hoeveelheid zeshonderd liter wijn, dat wel. Anders begint men er in Duitsland niet aan. De oogst van deze week gaat die hoeveelheid gemakkelijk te boven.
 

Copyright (c) Jet Wester 2012