vrijdag 2 november 2012


Richting winter

Het gaat opeens hard in de wijngaard. De herfstkleuren waren net licht en feestelijk aan het worden

 
toen de nachtvorst vorig weekend toesloeg, en het blad in één keer stuk vroor, bruin verdorde en grotendeels afviel.
 
 
 


Wijngaarden waar nog druiven aan de struik hingen - meest Souvignier Gris en Cabernet Blanc - hebben voor het merendeel snel daarna geoogst. Niet zozeer vanwege mogelijk bevroren bessen, dat valt wel mee, maar wel omdat de trossen na de bladval hun suikers beginnen terug te geven aan de druivenstok - voor de wintervoorraad. En dat is onnodig, en jammer van het potentieel alcohol van de most. Omgekeerd zal door de vorst ook juist de kwaliteit van de steeltjes vaak achteruit zijn gegaan (bevroren, snotterige delen), zodat het gevaar ook niet denkbeeldig is dat de trossen al aan de struik, letterlijk uit elkaar beginnen te vallen. Ook dan wil je snel oogsten.

 
Kopscheuten

Daarnaast hebben we de afgelopen week de blauwe vogelnetten van de rijen gehaald en opgeborgen tot volgend jaar. Beide dingen - bladval en opgeruimde netten - maken samen, dat opeens het winterskelet van de wijngaard goed zichtbaar begint te worden. En daarmee ook het uitgangspunt voor de wintersnoei.
 
Dat uitgangspunt lijkt erg gunstig. Zoals we eerder schreven, waren de boogjes waar de scheuten dit jaar uit moesten komen gedeeltelijk kaal gebleven. De ogen van de boogjes waren bevroren in februari, zodat er geen nieuwe takken uit naar boven kwamen.
 
Wat er nu is gebeurd, en dat begin je pas op dit moment goed te zien, is dat de plant gecompenseerd lijkt te hebben voor die weinige scheuten op de liggers: er blijken behoorlijk wat extra scheuten op de kop van de planten gemaakt te zijn. Zodat we straks, in januari / februari fijn iets te kiezen hebben, wanneer we scheuten gaan selecteren, als kandidaten voor de nieuwe boogjes van volgend jaar.
 
 
 


Maar voor we aan snoeien denken, eerst nog even wat wijnen maken en afmaken. Voorlopig pruttelt het nog prettig door in de wijnmakerij.


Copyright (c) Jet Wester 2012