maandag 20 mei 2013

Aspergewijn

Vandaag op onze bevriende, biologisch-dynamische Tuinderij Land- en Boschzigt in 's Graveland, bij Hilversum. Drie hectare groenten en bloemen, waarvan een kleine hectare asperges. Na het dagelijkse steken heb je vijf kilometer gelopen.


Maar er is nog veel meer heerlijks. Boomgaardje met schapen:

Kassen en teelt in de volle grond...


...en als meest recente aanwinst een halve hectare wijngaard, voor de aspergewijn. Ommuurd door een zwaar antieke slangenmuur, beroemd om zijn beschutte micro-klimaat. In de 17e eeuw gebouwd om de Gooise en Amsterdamse notabelen perziken en abrikozen voor te kunnen zetten. Ook ananas schijnt in de Gouden Eeuw op deze tuin gekweekt te zijn. Hier een stukje slangenmuur:


Op deze beschutte tuin achttienhonderd Solarisplanten, die dit jaar hun vijfde jaar ingaan. Hoe staan ze er bij? Zijn de koppen inmiddels volwassen genoeg om elk jaar voldoende nieuwe scheuten te geven? De tuin is zoveel mogelijk aangesnoeid met dubbele strekkers dit jaar, om ook bij een gedeeltelijke misbloei voldoende oogst over te houden. Zie foto links. 

 







De koppen komen wel goed (foto rechts). Een probleem dat dit jaar een beetje speelt is een vertraagde uitloop in het midden van een aantal strekkers. Een paar ogen per strekker lopen dan niet uit, of blijven achter. In Arnhem kennen we het verschijnsel ook.



Maar goed, met zoveel extra, dubbele strekkers is dit euvel wel op te vangen. We zitten wat meer in zorg over het koude en natte seizoen tot nu toe. Maar dat geldt voor het hele land. De groei is traag, en als volgende maand de bloei in beeld moet komen zal het echt beter druivenweer moeten worden, om geen herhaling van het slechte druivenjaar van vorig jaar te krijgen.

We hebben nog een paar weken om de weergoden te vermurwen. 

Als u meer informatie wenst over wat je zelf kunt doen om misbloei zo klein mogelijk te houden, zie de volgende link - en scroll naar beneden, naar hoofdstuk 3: http://wijnbouw.blogspot.nl/2013/03/nederland-is-duitsland-niet.html 


Over de biologisch-dynamische beginselen in de wijnbouw, zie http://wijnbouw.blogspot.nl/2012/05/beste-peter-er-zijn-in-nederland-nog_16.html en ook http://wijnbouw.blogspot.nl/2012/12/de-zon-de-maan-en-de-sterren-in-een.html 

Tot besluit een raadseltje. Een wat mysterieuze foto van iets dat typisch rondslingert op een biodynamisch bedrijf... Wie het weet mag het zeggen!




De website met contactgegevens van de tuinderij is hier te vinden: www.landenboschzigt.nl


Copyright (c) Jet Wester 2013