maandag 17 december 2012


Proefproject druivensnoei - de reacties

Onlangs berichtten we op dit weblog over het voornemen van Roelof Visscher en ondergetekende, om deze winter een proefproject druivensnoei te beginnen, met de soorten Solaris en Cabernet Blanc. Details zijn te vinden op http://wijnbouw.blogspot.nl/2012/11/proefproject-druivensnoei-cabernet.html
 
We hebben op dit plan inmiddels een mooi aantal, vaak erg positieve reacties ontvangen. Ook van mensen die best mee willen doen met de proefneming.           Nu is dat op zich natuurlijk welkom, en waarschijnlijk wordt de proef dit jaar inderdaad uitgebreid met nog één of twee grotere wijngaarden. Maar daar zit tegelijk ook een beetje de bottleneck. Om de statistiek van de proef, zoals dat heet 'valide' te laten zijn hebben we per druiventuin steeds een aantal veelvouden van 50 planten nodig - wat per soort dan zeker neerkomt op steeds zo'n 200 planten, minstens. En niet iedereen heeft zoveel planten van één enkele soort staan.

Om wijnbouwers tegemoet te komen die bij Solaris en/of Cabernet Blanc met dezelfde problemen kampen, maar geen 200 exemplaren van elk hebben staan, kunnen we de volgende proefopzet voorstellen. We zullen eerst uitgaan van de Solaris, omdat die het meest voorkomt. Maar let wel op: gebruik de technieken die we noemen alléén wanneer u ook de problemen heeft waar ze een remedie voor willen zijn. Anders kunt u zich een heleboel extra loofwandbeheer op de hals halen, waar u niet op zit te wachten! En de planten evenmin.
 


Proefneming Solaris

1) Verdeel je Solarisplanten qua aantal in vier gelijke delen. Twee delen daarvan geef je een wintersnoei zoals je gewend bent, en twee delen snoei je met lange dubbele strekkers, die over elkaar heen lopen: eentje komt van rechts, en eentje van links, van twee buurplanten. Zie de volgende foto: een beetje een zoekplaatje, en bovendien niet helemaal scherp, maar als je weet wat je hoort te zien moet het wel lukken. Vanmiddag in de regen voor u geknipt - planten zowel als foto. Met dank aan Job Huisman voor de voorbeeldsnoei. 
 
 




Deze dubbele strekkers leveren veel meer ogen op, per strekkende meter, dan een traditionele snoei. Waar in de lente dus ook veel meer vruchtdragende scheuten uit naar boven komen. Probeer die scheuten na de uitloop zo weinig mogelijk te dunnen, liefst helemaal niet.
 

2) Eén van de kwarten die op de traditionele manier gesnoeid zijn, en één van de kwarten met dubbele strekkers, krijgen na de uitloop hetzelfde loofwandbeheer als vorig jaar. De beide andere kwarten krijgen een andere behandeling: zij worden nu vóór de bloei getopt.

Dit betekent dat je begin juni, een dag of 5 tot 7 vóór het begin van de bloei, de toppen van de groeiende scheuten afknipt (zo'n 10 cm eraf). Ongeacht of de scheuten de bovenste dubbele draad al bereikt hebben: je topt al je scheuten, hoger en lager, elk met 10 cm. Dit toppen zorgt er voor dat de plant zijn groeikracht eventjes veel meer naar de bloei gaat sturen, en minder naar de scheuten. Dit kan bij snelle groeiers als Solaris de misbloei sterk doen verminderen. Bovendien zal de plant nu ná de bloei, sneller aan de gang gaan om okselscheuten ('dieven') te maken. Dat zal de rijping van de trossen uiteindelijk wat vertragen - en dat is bij Solaris op zich ook welkom: hoe later rijp, hoe minder wespen.
 
Samenvattend voor Solaris:

1/4 van de planten: traditionele snoei, traditioneel loofwandbeheer;
1/4 van de planten: traditionele snoei, toppen vóór de bloei;
1/4 van de planten: dubbele strekkers, traditioneel loofwandbeheer;
1/4 van de planten: dubbele strekkers, toppen vóór de bloei.

 
 
Cabernet Blanc

Voor Cabernet Blanc is het een beetje een ander verhaal. Er zal bij deze soort vaak minder buighout voorhanden zijn voor lange dubbele strekkers, zodat er voor deze soort bij de wintersnoei minder te halen zal zijn, in termen van extra productie. Wanneer dat inderdaad zo is, kun je volstaan met een driedeling van je Cabernet Blanc-areaal, in plaats van kwarten. Geef dan alles dezelfde, zo lang mogelijke dubbele strekkers of boogjes tijdens de wintersnoei. Twee delen toppen vóór de bloei, en daarvan één deel inpakken tijdens de drie weken van de bloei.

Het inpakken van de rij planten gaat met lengtes winddoek of steigergaas, die in stroken geknipt kunnen worden, met een breedte van zo'n 100 cm. Daarmee kun je werken alsof het gewone vogelnetten zijn: netten voor zijbespanning, te spannen ter hoogte van de bloemen, en vast te zetten met clips of, misschien makkelijker, met wasknijpers. Niet alleen wordt wind nu tegengehouden; het milieu tijdens de bloei wordt er ook meer in het algemeen druif-vriendelijker van. De warmte van de zon wordt in het ingepakte stuk langer vastgehouden, en het gaas is er voor gemaakt om regen buiten te houden.

Het soort gaas dat we bedoelen is bijvoorbeeld hier te vinden: http://www.roteco-folie.nl/weefsels-en-netten/steigergaas  of hier  http://www.huck.be/safety/product/1519/B-7400/

Een breedte van 2 meter kan daarbij worden doorgeknipt of gesneden tot twee breedtes van een meter elk.

Bij prachtig weer kan het net aan de zonkant, tijdens de zonneschijn omhoog.

Tip: deze netten zijn veel fijnmaziger dan de gewone blauwe netten voor de wijnbouw. Een wesp kan hier echt niet door, en een merelsnavel ook niet. Je kunt er ook tijdens de rijping dus mee experimenteren, bij Solaris, Pinotin, Rondo etc. - om wespen en vogels beter buiten te houden. Zo heeft de investering nut in voor- en najaar.


Samenvattend voor Cabernet Blanc:

1/3 van de planten: lang aansnoeien, traditioneel loofwandbeheer;
1/3 van de planten: lang aansnoeien, toppen vóór de bloei;
1/3 van de planten: lang aansnoeien, toppen vóór de bloei, inpakken tijdens bloei.
 

We zijn natuurlijk uiterst benieuwd naar uw resultaten, vooral in termen van aantallen kilogrammen druiven bij de oogst, mostgewicht en totaalzuur. Maak vooral ook foto's!

Het spreekt vanzelf dat we geen aansprakelijkheid kunnen accepteren in het geval de proefneming op een wijngaard minder succesvol uitpakt. Het is en blijft úw proefneming - risico's voor de wijnbouwer.  


Wie meer wil weten, met name over het toppen vóór de bloei, en de effecten op de bloei: zie in de eerste plaats het verhelderende artikel in vakblad De Wijngaard van Jan Engberts, "Zomersnoei: toppen en toppen"; jaargang 15, januari / februari 2007, blz. 6, linksonder.  

Ook het boek Weinbau Heute van Redl, Ruckenbauer en Traxler, Graz 1996, blz. 367 -68 geeft goede info.

Veel plezier!


Copyright (c) Jet Wester 2012