woensdag 17 april 2013


België!

Dit weblog viert binnenkort zijn 1-jarig jubileum, en de zaak eens overdenkende, valt ons op dat we het inmiddels over van alles hebben gehad - maar nog nooit over België. Terwijl we in de statistieken van het weblog ook kunnen zien dat ons contingent Belgische lezers vaak niet minder groot is dan het Nederlandse. Waarvoor onze hartelijke dank natuurlijk!

Er doet zich echter een natuurlijke mogelijkheid voor om hier - net vóór het jubileum - nog even iets aan te doen. Ons is gevraagd of de lezing over de Oude en Nieuwe wijnwereld, getiteld Nederland is Duitsland niet..., op dit weblog hier te vinden: http://wijnbouw.blogspot.nl/2013/03/nederland-is-duitsland-niet.html

gepubliceerd mag worden in het magazine van het Belgische V.A.W. Het V.A.W. is op het Internet hier te vinden: http://vaweb.weebly.com/

Dat leek ons prima, en voor de gelegenheid van deze aanstaande publicatie hebben we een Nawoord aan de lezing toegevoegd, om in elk geval met zoveel woorden recht te kunnen doen aan het eigene van de situatie in België.     Bij dezen:
 

Nederland is Duitsland niet...

Nawoord - België, het beste van twee werelden?

In deze lezing werd een onderscheid gemaakt tussen de Oude en de Nieuwe Wijnwereld. Termen die internationaal gangbaar zijn, en die, zoals we zagen, bijvoorbeeld door een pionier als de Amerikaan Randall Grahm invulling hebben gekregen. Wijnbouw in de Nieuwe Wereld onderscheidt zich dan van de Oude, traditionele wijnbouwlanden, bijvoorbeeld waar het gaat over de vinificatie en blending, maar ook waar het gaat over de aanplant en opvoeding van de druivenstokken - denk aan snoeiwijze, welke soorten op welke plek, etc.

We betoogden dat Nederland wat al deze zaken betreft heel goed ingedeeld zou kunnen worden bij juist de Nieuwe Wereld. Dat maakt dat we bijvoorbeeld qua blending meer ruimte voor onszelf creëren dan het Duitse model heeft, en het maakt de weg vrij voor bijvoorbeeld ons Proefproject Druivensnoei. Alleen als we durven erkennen dat sommige in Duitsland ontwikkelde nieuwe rassen het bij ons, op sommige plekken toch minder goed lijken te doen dan in het moederland, kunnen we proberen er iets aan te doen.

Dé interessante, en ook voor de hand liggende vraag is nu: waar staat België eigenlijk in dit geheel? We zijn een beetje gewend geraakt om de Belgische en Nederlandse situatie qua wijnbouw te vergelijken, en deels is dat ook wel terecht. Maar laten we niet verhullen dat in een bepaald opzicht de Belgische situatie, het Belgische uitgangspunt, de Belgische positie op de globe, ook gewoon beter is. Misschien kunnen we zeggen dat, als we het over een indeling in Oude en Nieuwe wijnwereld hebben, België - anders dan Nederland - veel meer het beste van beide Werelden vertegenwoordigt, of zou kunnen vertegenwoordigen.

Het meest exotische stukje Nederland, qua wijnbouw, namelijk zuid-Limburg, ligt vanuit Belgisch perspectief helemaal niet zo spectaculair Zuidelijk, en ook is buiten kijf dat België across the board zeer volwaardige wijnen van traditionele rassen voortbrengt. Wij zelf kennen erg feestelijke Pinots Blanc, Auxerrrois' en Chardonnays van Belgische bodem, die daar moeiteloos verbouwd worden, op de traditionele leest van de Oude Wereld geschoeid. Bovendien grenst België behalve aan Duitsland ook aan een andere cool climate traditional, namelijk Luxemburg, dat zeker bij de Oude Wereld hoort, en waarvan we op dit moment een paar fijne Rieslings in huis hebben, die zich volmondig tot de wereldtop mogen rekenen. Zou dan de grens van mogelijkheden en onmogelijkheden - van Oude versus Nieuwe Wereld - samenvallen met de Belgisch-Luxembugse landsgrens? Dat soort simplisme brengt ons natuurlijk niet verder. Vele malen interessanter, en inzichtrijker is om de eigenheid van Belgische situatie te onderkennen en nader uit te werken.

Dat gezegd hebbende: het is natuurlijk ook onmiskenbaar waar, dat veel Belgische wijngaarden, en zeker die van wat bescheidener omvang, vaak ook nieuwe, schimmel-tolerante rassen hebben aangeplant. En waar dat zo is, is België wel weer meer, of zelfs direct vergelijkbaar met Nederland. En we willen hier, aan het eind van ons verhaal de suggestie doen dat zo'n vergelijking heel goed concreet gemaakt zou kunnen worden aan de hand van de voorbeelden die we in deze lezing hebben gegeven. Met name in sectie 2.4. waar het gaat om de Nederlandse problemen met Solaris en Cabernet Blanc.

We zullen het verhaal hier niet herhalen, maar je kunt je, heel praktisch afvragen: heeft België diezelfde problemen eigenlijk wel? Hebben wijngaarden, groot of klein, in België te kampen met dezelfde soort misbloei, en dezelfde verminderde opbrengst per strekkende meter, als we voor sommige delen van Nederland schetsten? Het zou werkelijk interessant zijn om hier terugmelding over te krijgen.
 
Ook ons tweede betoog: het betoog over Nederland als land waar juist een blending van moderne rassen toekomst heeft, is iets dat in principe ook in België onderzocht kan worden. Zijn Belgische Johanniters is dit opzicht anders dan Nederlandse? Het zou ons niet verbazen, en we zouden ons kunnen voorstellen dat ons verhaal over het blenden, ook in België hier en daar proefondervindelijk nader wordt onderzocht. We zijn zeer benieuwd...


Copyright (c) Jet Wester 2013