vrijdag 24 mei 2013

Schroefdoppen

Te gast bij Wijnboerderij 't Heekenbroek in Drempt. Het bottelen van wit 2012 - voor het eerst met schroefdoppen, en een schroefdopmachine.

Ondanks sommige negatieve voorspellingen van een jaar of tien geleden, blijken alternatieven voor de klassieke, van kurk gemaakte kurk het goed te doen, ook voor hoge kwaliteiten - en dus kostbare wijnen. Dat geldt dan met name voor witte wijnen, waarbij je geen behoefte hebt aan veel uitwisseling - bijvoorbeeld van zuurstof - tussen de werelden binnen en buiten de fles. Vooral schroefdoppen en glasafsluitingen blijken daarbij erg handig, omdat ze veel minder zuurstof binnenlaten dan kurken - zelfs significant minder dan kunststof kurken. De witte wijnen lopen daarom minder kans om op de fles te oxideren, dat wil zeggen snel te verouderen. En dat is van belang, immers, ook een klein beetje oxidatie gaat al ten koste van het fruit in de wijn.

Voor meer informatie zie bijvoorbeeld dit artikel: http://www.schneider-oenologie.de/dnn/LinkClick.aspx?fileticket=vgzx3KG%2fN2c%3d&tabid=89&mid=520
 
Zoals ook het artikel in deze link laat zien, kan een volledig gebrek aan uitwisseling van zuurstof, wel het risico op zogenaamde Lagerböcksers iets verhogen. Vandaar dat het bij dit soort zeer 'reductieve' flesafsluitingen ('reductief' is het omgekeerde van 'oxidatief'), verstandig kan zijn om het aantal vrije koperionen in de wijn, bewust op een bepaalde hoeveelheid af te stellen. Deze koperionen - niet meer dan sporen van koper, zoals we die ook via onze koperen leidingen in ons drinkwater toelaten - neutraliseren de Böckser waar die dreigt te ontstaan. Zie voor de achtergrond, en de techniek, dit artikel:
http://wijnbouw.blogspot.nl/2012/05/lagerbockser-een-euvel-dat-in-de.html
 


Aanpassingen 

Het publiek begint dus inmiddels, ook bij hoge kwaliteiten, het gemak te waarderen van sluitingen waar geen kurketrekker meer aan te pas hoeft te komen - en die ook even eenvoudig weer dicht kunnen.   

Werken met schroefdoppen vraagt wel om en paar aanpassingen. In de eerste plaats andere flessen, met schroefdraad in de hals. In de tweede plaats een machine die ze kan plaatsen bij het bottelen. De machine die we vandaag aan het werk hadden doet dat door nog rechte, metalen schroefcapsules, met een aantal walsjes of wieltjes in de kop van het capsuleerapparaat, in het schoefdraadprofiel van de fles te duwen, te walsen. De capsules zijn dus om te beginnen recht, en krijgen tijdens het capsuleren hun schroefdraad, naar het model van de fles.













De machine werd gehuurd bij Vitis Vino in Bentelo.

Ging het sneller dan met de kurkmachine? Ja, zeker als je bedenkt dat er niet ook nog een aparte productiegang voor krimpcapsules nodig is. Goedkoper? Ja, ook. Schroefdraadcapsules zijn per stuk echt goedkoper dan een kurk, echt of kunststof. De vraag is alleen hoeveel je ermee bottelt. De huur van de capsuleermachine per dag moet immers ook meeberekend worden. Ging het prettiger dan met de kurkmachine? Subjectief ja: minder lawaai en de indruk van een zeker zo grote hygiëne. 

Kortom, als je bedrijf groot genoeg is, en je hebt vanaf, zeg, zo'n duizend flessen wit op één dag te bottelen, zouden we het zeker een keer aanraden. We voorspellen dat het dan ook niet bij die ene keer zal blijven... 

 


De foto's bij deze bijdrage werden welwillend afgestaan door Theo Strijker, waarvoor dank.


Copyright (c) Jet Wester 2013