woensdag 1 mei 2013

Schwarzriesling

 
Een Schwarzriesling uit Baden. Weingut Bregler, Sulzfeld/Kraichgau 2008.
 
De Schwarzriesling is geen blauwe variant van de Riesling, zoals de naam suggereert, maar een Pinot. In Frankrijk heet hij Pinot Meunier, en is het één van de drie soorten - naast Chardonnay en Pinot Noir - die traditioneel voor de Champagne gebruikt worden. Dertig procent van de wijngaarden in de Champagne staat er daarom mee vol. Daar, in zijn hoedanigheid van toeleverancier voor Champagne, wordt hij gemaakt als een blanc de noir: een witte wijn van blauwe druiven, verkregen door de trossen zonder dralen in hun geheel te persen, zonder pulpweking.

Maar deze heeft duidelijk wel een volle pulpweking achter de rug. Het is een mooie donkere noir de noir zogezegd: fonkelend robijnrood in het glas; een aromatische traditional in sommige Duitse aanbouwgebieden, waar hij echter niet of nauwelijks wordt bijgeplant. Wie het meer ambitieuze rood wil aanplanten kiest voor grote broer Pinot Noir, in Duitsland bekend als Spätburgunder. En dat is een beetje jammer. De Schwarzriesling was in Duitsland al bekend in de 16e eeuw, en sommige onderzoekers herkennen in hem de stamvader van alle Pinots. Bovendien stelt hij minder eisen aan de wijngaard en zijn ligging dan de Pinot Noir, en is hij een late uitloper, waardoor de soort geldt als een goede druif om de late nachtvorstschade te beperken of zelfs te omzeilen.

Belangrijker dan dit alles is natuurlijk hoe hij is in het glas. Dit exemplaar is wat ons betreft zeer geslaagd. Zwart fruit, braam, kers, met mooi aroma en mooie concentratie. Geen eikenhout. Niet nodig. Ook geen moderne Power-trucjes, gelukkig. Daarentegen een zachte, milde, vriendelijke vriend, bijvoorbeeld bij de maaltijd, zonder een eigen opdringerigheid. Milde, haast ronde tannines. Precies wat we van een Pinot zo graag zien. En hartstikke goed gemaakt.  

De wijn is financieel vrij eenvoudig, maar doet zeker niet onder voor sommige zogenaamd nobeler - en vele malen kostbaarder - Spätburgunders die we kennen uit het Ahrdal in hetzelfde Duitsland. Baden ligt dan ook echt weer wat zuidelijker dan de Ahr, en dat lijk je hier nu eens te proeven. De aanplant van de Schwarzriesling was in Duitsland (het meeste staat inderdaad in Baden-Württemberg) in 2007 nog 2400 hectare. Nu rond 1700 hectare, en misschien alweer minder. Een druif op z'n retour dus. Ook in Oostenrijk, waar hij vooral in de Steiermark thuishoort/de.
 
Jammer voor de diversiteit, bio en anderszins. Maar vandaag houden we deze eeuwenoude traditional even in ere. Op uw allerbeste gezondheid!
 
Copyright (c) Jet Wester 2013