zaterdag 29 juni 2013

Gescheinsbotrytis in Solaris?

Deze weken is er wat actie in het proefproject druivensnoei. Zeker drie wijngaarden hebben twee of meer 50-tallen Solaris getopt vóór de bloei, en een tweetal Twentse wijngaarden zal hetzelfde doen met de Cabernet Blanc.

Vandaag even een bliksembezoekje in Bentelo, bij Roelof Visscher, wijngaard Hof van Twente. En terug met wie weet een nieuw inzicht. In elk geval een hypothese. Over één van de oorzaken van misbloei bij Solaris.
 
 
'Misbloei' vóór de bloei
Het gedeeltelijk verrieseln van Solaris begint vaak al vóór de bloei. Wanneer je voorzichtig langs een aar met bloemknopjes strijkt, bijvoorbeeld tussen duim en twee vingers, merk je dat al een aantal knopjes loslaat, d.w.z. niet goed vastzat. Die vallen vóór de bloei al af. Nu kun je dit voor lief nemen, maar je kunt, op zoek naar een betere teelt voor Solaris, je ook eens afvragen wat dit nu precies voor verschijnsel is.

In Bentelo werkt men dit jaar vanuit de hypothese dat dit misschien mede een vorm van botrytis kan zijn, in de bloemknoppen. Zulke 'Gescheinsbotrytis' is op zich een bekend fenomeen, zeker bij traditionele soorten. Vaak worden dan hele clusters van bloemknoppen bruin, met een aanzicht als bij lamsteligheid - ook het steeltje wordt bruin en slap.

Echter, even bekend is dat onze schimmeltolerante nieuwe soorten vaak een ander beeld laten zien bij een schimmel-aantasting. De aantasting oogt dan minder dramatisch - wordt daardoor vaak ook veel later opgemerkt - terwijl het onheil wel geschiedt, in elk geval gedeeltelijk. Echte meeldauw of oidium in Johanniter is een voorbeeld: lange tijd alleen zichtbaar op de achterkant van het blad, maar wel degelijk gevaarlijk.

De werkhypothese is nu dat solaris misschien snel een vorm van botrytis in de bloemknoppen kan hebben, die zoals vaak bij nieuwe rassen, weinig spectaculair is qua verschijningsvorm, maar wel bijdraagt aan de misbloei. De aangetaste knopjes hebben dan niet meer dan een sneetje of barstje bovenop de knop (op zich wel goed zichtbaar met het blote oog), en als je het knopje openmaakt zie je van binnen de bruinheid. Dit zijn ook typisch de 'afvallers' vóór de bloei.

De proef of deze hypothese hout snijdt, is natuurlijk om een anti-botrytismiddel in de troszone te spuiten, vóór of bij beginnende bloei. Zo gezegd, zo gedaan. In Bentelo is deze week Teldor in de troszone gespoten. Hetzelfde zou gedaan kunnen worden in Cabernet Blanc, de tweede beruchte misbloeier in het snoeiproject. Rijtje wel, rijtje niet. En zien hoe de trossen zich ontwikkelen. 

En zo proberen we met z'n allen verder te komen, en steeds een beetje dieper inzicht te verwerven in de teelt van onze nieuwe druivensoorten, op juist deze breedtegraad.

Met dank aan Roelof Visscher, Hof van Twente.
 

Copyright (c) Jet Wester 2013