woensdag 25 maart 2015

Vorstpreventie - deel II


Deze week kregen we van wijnbouw-collega Jeroen van der Eng een mooie aanvulling op ons arsenaal aan middelen om schade van de late nachtvorst te verkleinen (zie het artikel hieronder). De tip - of truc - stond in het Deutsche Weinbaumagazin - jammergenoeg niet goed op te toveren op dit weblog, maar de strekking willen we u niet onthouden.


Vertragen!

Onderzoekingen in het veld hebben geleerd dat een plantaardige olie, met name zonnebloemolie, in een 10%-oplossing in water, gespoten op de knoppen in het 'wolstadium' (een gezwollen knop krijgt een soort wollige pluis, even vóór de uitloop) de uitloop met 5 tot wel 10 dagen kan vertragen. Zo'n vertraging van de uitloop kan in een normaal jaar net voldoende zijn om schade, vaak zo rond de 4e - 5e mei te omzeilen. Te ontduiken. Aan het mengsel in de spuit kan eventueel een vloeimiddel worden toegevoegd, om mogelijke schuimvorming tegen te gaan. En wellicht ook de mengbaarheid in de tank te verbeteren? Aandachtig werken.

We geven de mogelijkheid graag aan u door. Gebruik van andere (zwaardere?) oliën dan zonnebloemolie (zoals sojabonenolie) zou verstikkend kunnen werken, maar de boven beschreven methode hoort noch de uitloop, noch de oogst te reduceren. Wat er gebeurt is dat de CO2-uitwisseling door de oliefilm grotendeels verhinderd wordt, en daarmee het 'ademen' van de knop wordt gereduceerd. Waardoor de uitloop tot een weekje later komt. 

Met dank aan Jeroen van der Eng, wijnbouwdeskundige!

We hebben zelf nog geen ervaring met deze methode. Willen het wel proberen. Maar zoals altijd: uw experimenten zijn van u, inclusief de verantwoordelijkheid voor het gewas.

Voetnoot: een kleine zoektocht op het internet leert overigens, dat de oplosbaarheid van oliën in water sterk verbeterd zou worden door toevoeging van ook enkele druppels vloeibare sorbitol, een niet vergistbare suiker-alcohol, toevallig goed verkrijgbaar bij webwinkels voor de wijnbouw als Brouwland en -markt. Sorbitol mengen in het spuitwater, daarna de olie erbij.

Copyright (c) Jet Wester 2015