woensdag 24 oktober 2012


Johanniteroogst, deel I

Maandag was de warmste 22e oktober ooit, met op de wijngaard in Arnhem dik 22 graden. Zie http://www.nu.nl/binnenland/2939661/warmste-22-oktober-ooit.html
 
Dinsdag mocht er ook zijn, en vandaag gingen de netten omhoog voor de Johanniter. Een luttele oogst. Vorig jaar 2,5 kg per plant, met twee oogstmomenten: één voor de Kabinett-kwaliteit, en één oogst, twee weken later voor de Spätlese. Beide een mooi tankje vol. Dit jaar maar één enkele oogst, zo spät mogelijk, van slechts 0,6 kg per plant. Dat is minder dan een kwart van de normale hoeveelheid, en te weinig voor twee aparte vergistingen.

Hoe het er uitzag? Weinig trosjes dus. Vanwege een aantal oorzaken. Kijkt u even mee. Ongeveer een derde van de ogen was in februari reeds kapotgevroren, zodat daar hoe dan ook al geen vruchtdragende takken uit omhoog groeiden, zie: 


Voorts misbloei in juni, wat leidde tot zeer losse trosjes, met daar bovenop een moppie lamsteligheid in oktober...
 


...waar vorig jaar de gewone, bekende johanniter-'maiskolven' hingen. Ter referentie een foto van de oogst van vorig jaar:



En last but not least de merelschade. Dit was na acht jaar, de eerste keer dat de vogels ook maar taalden naar de trossen. Ze wrongen zich in de netten en deden hun ding:



Morgen persen, en de analyses. We hopen dat de trossen voldoende zuur hebben afgebouwd, zodat geen bewerkelijke ontzuring met dubbelzout nodig is. Een eenvoudige ontzuring neemt alleen wijnzuur weg, maar met dubbelzout wordt naast wijnzuur ook appelzuur uit de most gehaald. Dat is verstandig, wanneer het totaalzuur boven de 11 gram per liter uitkomt. Een eenvoudige ontzuring zou dan het (bij deze waarden merkbare) teveel aan appelzuur ongemoeid laten, wat de wijn qua zuur een te harde indruk geeft. De techniek is als volgt: een (precies uit te rekenen) deel van de most wordt apart genomen en volledig ontzuurd met dubbelzout. Na filtratie wordt dit deel teruggedaan bij het geheel, dat nu in totaal uitkomt op de gewenste waarden aan appel- en wijnzuur.

Vooral zo'n filtratie is bewerkelijk, en je verliest er kostbare most mee. Maar de wijnkwaliteit hoeft er gelukkig niet onder te lijden. Een Spitzenwein bleibt allerdings möglich... 

Wordt vervolgd!

Copyright (c) Jet Wester 2012