zaterdag 20 oktober 2012


Prachtig druivenweer - of juist niet?

Afgelopen nacht 14 graden. Aanstaande nacht 13, daarna 12, 11, 9 en 8. Overdag, gister 23 graden, vanaf vandaag drie keer 19. Dit zijn de temperaturen die we nodig hebben, op de valreep voor de oogst. Of juist niet?

Ja en nee dus. Ja voor Johanniter. Warme nachten, zoals nu zorgen voor een afbouw van een teveel aan met name appelzuur. En dat is ten zeerste aan de orde. De late bloei van deze soort maakt dat de druif nu, aan het einde van het seizoen een beetje in tijdnood komt. Veel suikers worden niet meer gevormd, want het blad is in rap tempo mooie herfstkleuren aan het aannemen, en het bladgroen, waar de suikers gevormd worden is daarmee in even rap tempo op aan het raken, voor dit jaar. Je laat de Johanniter nu hangen vanwege de (hoop op) zuur-afbouw. En daarbij worden we mooi bediend door dit herfstig hogedrukgebiedje  - een 'Altweiberhoch' zegt de Duitse wijnbouw.

Voor de blauwe druiven is het een ander verhaal. Die zijn in Nederland de afgelopen dagen juist massaal geoogst, met grote chocoladeletters in de krant: Plukken vóór het te laat is!




 
Haarscheurtjes

Een blauwe soort als de Cabernet Cortis heeft in deze nadagen van de rijping vrij dunne schilletjes die bovendien vrij bros zijn. Door de natheid van de periode voorafgaand aan dit mooie weer, zitten de bessen boordevol sap - zo vol dat ze haarscheurtjes beginnen te vertonen. Een euvel waar de iets eerder rijpe, good old Regent ook al een beetje berucht om was. Op die haarscheurtjes ontstaan snel witte schimmelranden, halve maantjes van botrytis - als een soort smileys from hell die de wijnboer spottend aankijken. Wanneer het weer zo warm is als nu, breiden die schimmelhaarden zich razendsnel uit - haast sneller dan een plukker plukken kan. Hetzelfde geldt voor botrytisinfecties na vogelschade, of schimmels in (te) compacte trossen, die met dit weer even snel om zich heen grijpen.

Het zelfde mooie najaarsweer dat voor de witte Johanniter nu een zegen is, kan voor blauwe druiven dus net precies foute boel zijn.

 
Copyright (c) Jet Wester 2012