maandag 29 oktober 2012


Modern times

Onze wijnen worden gemaakt in een weekendhutje in een natuurgebied. Het huisje wordt in september omgetoverd tot wijnkelder, komt vol te staan met tanks, pers, kneuzer, en een heel regiment maatkannen, ingrediënten en filterspullen. Dat is fijn: het geeft de nodige armslag bij het werk, dat in het begin voornamelijk in de tuin gebeurt. Kneuzen, inweken en ook persen: als het miezert, of als er erg veel blad valt, met een partytent erboven, maar gewoonlijk open en bloot in de stralende herfst. Hier een foto van het chateau, vóór de tuin min of meer onherkenbaar dichtgroeide tot de geheime tuin van nu...

 
 
Een kleine complicatie bij deze idylle is echter, dat we tijdens de vergisting en ook nog daarna, dagelijks een oogje in het zeil moeten houden. En dat betekent elke dag zoveel autokilometers heen, en even zoveel terug. Tot Ron, onze buurman in hetzelfde natuurgebied en eigenaar van de uiterst prettige computerzaak Ict-Visie, zie http://www.ict-visie.nl/ het niet langer kon aanzien, en ons een webcam aanbood, die we mogen lenen zolang we 'm nodig hebben. De webcam staat nu gericht op het waterslot van de vergistende Johanniter. En al hoor je het niet, je ziet hem blubben, ten teken dat alles goed gaat. De autokilometers kunnen daarmee met de helft worden teruggebracht. Eens per twee dagen is nu voldoende. En alle beetjes helpen, ook voor de duurzaamheid.

De webcam kan helaas niet live op dit weblog bekeken worden. Een stilstaand beeldje ervan wel. Wat u ziet is het waterslot, twee keer in feite: één keer weerspiegeld in het roestvrij staal van het tankje. Op de levende webcam zie je het deksel van dit slot sneller of langzamer bewegen, al naar gelang de fase van de vergisting. En die centimeter beweging, en zijn tijdsinterval, maakt voor de wijnmaakster het verschil tussen rustig kunnen slapen en in de auto springen.
 



Ergens in het buitengebied, waar het nu koud is, staat in een dichte schoenendoos, op dit moment een heel eigen wereldje te glanzen en te leven - met een lichtje aan voor de webcam - en bovendien lekker warm, want de vergisting begint op 20 graden, waarna de temperatuur teruggebracht wordt tot zo'n 15 graden, om tegen het eind van de vergisting weer even omhoog te mogen. Dit alles vinden wij nou heel leuk. 
 
Copyright (c) Jet Wester 2012