woensdag 4 september 2013

Alvast een paar oechsles
 
Vorig jaar kreeg de Souvignier Gris bij ons zijn eerste, nog subtiele kleurverandering op 28 augustus. Dit jaar was het 3 september. Zes dagen later dan vorig jaar - terwijl de bloei dit jaar veertien dagen later was. De druiven hebben dus een dag of acht in kunnen halen, de afgelopen twee maanden.

Souvignier Gris meet bij ons nu een suikergehalte van rond de 33 oechsle. Als je rekent dat daar gemiddeld elke dag één oechsle bijkomt (en op zonnige dagen vaak anderhalf), kunnen we als het moet half oktober oogsten. Dat stelt gerust. We hebben de afgelopen jaren twee keer meegemaakt dat het blad in de nacht van 16 op 17 oktober kapotvroor. Dan wil je oogsten. Als het blad kapot is beginnen de trossen suikers terug te geven aan de plant, voor de wintervoorraad. En dat strookt geenszins met de plannetjes die wij op dat moment met de druiven hebben...

Een foto van de verandering van kleur bij de Souvignier Gris hebben we helaas nog niet. Hier een foto van vorig jaar van een tros Souvignier Gris in vol ornaat, net voor de oogst. De trossen zijn dit tweede oogstjaar overigens groter.

 

De Riesèl heeft dit jaar, eveneens op 3 september rond de 45 oechsle, misschien ietsje hoger zelfs. Vergelijking met de meest vroege witte wijndruif van allemaal, de Solaris, leert dat we daarmee mooi op streek zijn: de Solaris, ernaast, zat gister op 65 oechsle. Ook dit alles een weekje later dan normaal, maar niet meer dan dat, en de verhouding van de soorten tot elkaar is goed. Zoals het hoort.

De Johanniter meten we nog maar even niet. Zal op iets van 20 oechsle zitten - harde knoepertjes dus, en nog een lange tijd te gaan. Maar de vooruitzichten tot minstens half september zijn goed - en er is geen reden om voor daarna opeens een heel ander scenario te veronderstellen.

Uniek dit jaar (nog niet eerder meegemaakt) is een totaal schimmelvrije wijngaard tot in september. Schitterend gezond blad, fonkelend in de zon. En deze week 28 graden. 

Niet veel te doen, kortom. Behalve genieten.

Copyright (c) Jet Wester 2013