maandag 3 november 2014


Ouderwetse wijnbouw - moderne wijnen

 
Hoe staat het er mee, begin november? Eigenlijk heel goed. De witte wijnen zijn uitgegist: Riesèl, Souvignier Gris en Johanniter. Weken eerder dan vorig jaar. De Johanniter werd dit jaar bij ons geoogst op 18 oktober; vorig jaar op 7 november. Een bijna raar verschil. Hetzelfde geldt voor de beide andere soorten.

En ze zijn al opvallend goed te drinken, de wijnen van 2014. Met een totaalzuur dat anders dan andere jaren al heel acceptabel is. Ook de mildheid zal niet om heel veel zoet(reserve) vragen deze keer. Nog niet eerder meegemaakt: wijnen die direct na vergisting al vrij nadrukkelijk uitnodigen tot proeven, proeven en nogeens proeven - glaasjes vol als je niet uitkijkt. Maar dat doen we niet! Nu eerst rijpen, rijpen en nogeens rijpen. Tot eind april.
 

Naar de Moezel

Maar niet alleen het resultaat van de vroege oogst telt. Ook de manier waarop. We zijn dit jaar bezig ons nog wat meer te bekwamen in het verwerken van de druiven, tot en met vinificatie, op onze eigen manier. Daarvoor hebben we in september onze vrienden aan de Moezel weer eens opgezocht - om in & rond hun wijnkelders te praten over het Hoe. En het Wat. En nu, na onze oogsten en vinificaties, mogen we aanstaand weekend nog even terug, om opnieuw even touch down te maken bij een paar wijnmakers daar. Bijvoorbeeld om uit te vinden of 2014 ook bij hun (weer eens) een goed jaar lijkt te worden. Aan Moezel en Nahe leek 2013 niet echt een topjaar. 'Säurebetont' is vaak het woord: vrij hoog in het (appel)zuur. Meer dan in Nederland, naar het lijkt.
 

Eenvoud

Maar het meest interessant bij onze wijnbouw-contacten daar, is op dit moment de eenvoud van de technieken die bij verwerking en vinificatie gebruikt worden. Vlak vóór de oogst waren we bij Harald Steffens, Rieslingwinzer te Reil, die bezig was de apparaten schoon te maken voor de aanstaande verwerking. Buiten stond een grote, hardgroene kneusmachine - een houten brontosaurus met een knol van een vrij primitieve electromotor er aan vast. Lekker ding, maar het opvallende was: dus geen ontsteler voor dit gerenommeerde Riesling-wijngoed. Alleen kneuzen, en de steeltjes van de trossen gewoon mee in de pulpweking. Want die steeltjes zijn toch al goeddeels verhout, en geven dus geen bitterstoffen of stroefheid meer af. Een paar weken later zagen we het ding terug op zijn weblog - compleet met charmante toevoeging, onder de veelzeggende titel "Eine schöner wie die andere":
 



hier een link naar het artikel zelf: http://www.steffens-kess.de/cms/2014/10/05/weinernte-2014-eine-schoner-wie-die-andere/
 
Ook zijn topwijn van 2013, een Reiler Goldlay Spätlese trocken, die we hier op dit moment naast ons hebben, werd met dit monstertje gemaakt. We waren blij, toen we dit apparaat zagen, dat ook wij onze ontsteler indertijd van de hand gedaan hebben. Aan iemand die ook veel blauwe druiven had om er doorheen te slingeren. Een rode pulpgisting - die immers veel langer duurt, met ook al (uitlogend) alcohol in het spel - heeft wel graag echt ontsteelde pulp.
 
Ook wij doen het sindsdien, als echte Moselaner, voor onze witte wijnen met alleen een kneuzer. Veel makkelijker te sjouwen, te stouwen en schoon te maken - en we missen de ontsteler geen moment in de wijnkwaliteit, bij volle rijping.
Harald Steffens is overigens al eerder even ter sprake geweest op dit weblog, in de bijdrage http://wijnbouw.blogspot.nl/2012/06/bloempjes-op-verzoek-van-een-lezer-een.html
 

Unplugged

Ook een tweede vriend aan de Moezel, Martin Müllen, mochten we in september opnieuw begroeten. Hij is vele malen bekender dan vriend Steffens, met wijnen die door Gault Millau, Stuart Pigott etc. tot de absolute Rieslingtop gerekend worden - maar die haast nog 'ouderwetser' gemaakt worden, voor zover dat aan de Moezel mogelijk is. Weinbau unplugged, met verbazend weinig stroomverbruik. Het volgende tv-filmpje is de moeite van het proberen waard (ook als hij niet in de eerste poging goed opgetoverd wordt):    http://www.ardmediathek.de/tv/Weinherbst-Die-besten-Filme/Weingeschichten-Der-Retro-Winzer/SWR-Fernsehen/Video-Podcast?documentId=5358688&bcastId=3065194
 
Martin Müllen staat ook al eerder te pronk op deze bladzijden, zie: http://wijnbouw.blogspot.nl/2012/06/op-reis-deel-i-martin-mullen-succes.html
 
En aanstaand weekend mogen we weer...

Fijn leventje, zo.

Copyright (c) Jet Wester 2014