maandag 20 oktober 2014


Het middel Exact nog maar beperkt beschikbaar

Tijdens de druivenoogsten kom je vaak nog even opnieuw tegen, waar je in voorjaar en zomer ook al op lette, zoals een beetje - of zelfs veel - oidium (echte meeldauw) in de trossen: zichtbaar als harde, onrijp gebleven bessen met donkere vlekken of zelfs 'Samenbruch', d.w.z. pitjes die in een gebroken en weer 'geheelde' bes, aan de buitenkant te zien zijn.

Dit soort oidiumbessen hadden we dit jaar, tijdens de diverse oogsten vrij veel, samen met de karakteristieke ingedroogde, kleine zwarte frummeltjes van de Schwarzfäule. In Johanniter bijvoorbeeld, maar niet minder in de Souvignier Gris.

Over de gewasbescherming tegen echte meeldauw, ook in samenhang met bescherming tegen Schwarzfäule hebben we eerder geschreven, zie bijvoorbeeld  http://wijnbouw.blogspot.nl/2012/09/oidium-dit-jaar-hebben-we-voor-het.html
en http://wijnbouw.blogspot.nl/2012/08/schwarzfaule-deel-ii-in-een-vorige.html

In deze bijdrage willen we u graag kort & praktisch wijzen op de nog slechts beperkte beschikbaarheid van het middel Exact van Bayer, genoemd in bovenstaande bijdragen en werkzaam, zowel preventief als curatief (genezend), tegen zowel Schwarzfäule als oidium. Beperkt beschikbaar, met name voor wie geen spuittlicentie heeft  (en daarom bijvoorbeeld niet ook af en toe Flint kan spuiten tegen beide).

Exact van Bayer is nog slechts tot 28 december aanstaande (2014 dus) vrij te koop. Daarna heeft met name de deeltijd-wijnbouwer wezenlijk minder middelen tot zijn of haar beschikking om serieuze aanvallen van Schwarzfäule, maar ook van oidium af te wenden. Als het echt nodig is.

Tot eind december dit jaar dus te koop, bijvoorbeeld (maar lang niet alleen) via deze link: http://www.beslist.nl/products/tuin_accessoires/r/Bayer_Garden_Exact_vloeibaar_schimmels/
 
Onze suggestie moge duidelijk zijn: het kan wat ons betreft geen kwaad om een pakje van dit spul, ook voor de toekomst achter de hand te hebben. Bij gebleken noodzaak een keer rond de bloei en/of het dichtgroeien van de trossen in de troszone: ten eerste tegen Schwarzfäule, maar ook tegen de echte meeldauw in de trossen, die soms pas laat in het jaar kan blijken.

Copyright (c) Jet Wester 2014