zondag 24 juni 2012


Schwarzfäule

Wanneer je dit in je wijngaard ziet



heb je grote kans ook dit te krijgen:


Het beginstadium kan er ook zo uitzien:




De ziekte heet Schwarzfäule in het Duits, black rot in het Engels - laten we zeggen zwarte rot in het Nederlands. En hij is niet leuk. De foto van het blad hierboven is van een Souvignier Gris, een druif die geroemd wordt vanwege zijn grote schimmeltolerantie voor echte en valse meeldauw. Deze schimmel gaat echter blijkbaar niet aan hem voorbij, zoals de foto (Arnhem, 2011) laat zien. De trossen op de tweede en derde foto zijn van de Johanniter. Foto nummer 2 met dank aan Job Huisman, Wijnboerderij 't Heekenbroek in Drempt.

De ziekte sloeg vorig jaar niet alleen bij ons toe. Van een bevriende wijngaard in de Achterhoek weten we dat er daar zeker een hoge kliko-container vol Johannitertrossen voortijdig moest worden weggeknipt vanwege deze schimmel. Voor meer info over de ziekte, zie http://de.wikipedia.org/wiki/Schwarzf%C3%A4ule_der_Rebe of ook https://www.landwirtschaft-bw.info/servlet/PB/menu/1147992/index.html


Wanneer je een spuitlicentie hebt kun je preventief en/of curatief spuiten met een meeldauwmiddel als Flint. Dat Flint inderdaad een goede keuze zou zijn, lijkt bevestigd door een studie als hier genoemd: http://www.dlr-rheinpfalz.rlp.de/internet/global/themen.nsf/0e51b25b6de6a56fc1256fc4004c2474/c8d8c13d40d21e95c1257034003da6f1/$FILE/Weinbautag%202005%20Leiwen%20Beratungsempfehlung%20Schwarzf%C3%A4ule.pdf


Wanneer je geen spuitlicentie hebt: bovenstaande studie laat ook zien dat spuiten met zwavel tegen echte meeldauw (zie onze eerdere bijdragen Spuitmiddelen I en II) al wat helpt. Verder, en even belangrijk, is om vanaf nu tot eind augustus alert te zijn op de eerste vierkantjes, mozaïeken, rondjes op het blad, zoals boven, met een donkerbruin kringetje aan de rand. Blad met een eerste aantasting direct wegnemen en buiten de wijngaard brengen. Na de rondgang handen wassen, eventueel snoeischaar in de alcohol wassen. Wanneer je er vroeg bij bent, dat wil zeggen: vóórdat het blad er uitziet als op de foto boven, heb je goede kans om erger te voorkomen.   

Ook verstandig is, om bij de oogst géén afgekeurde trossen of trosjes te laten hangen. Aangetaste bessen schrompelen in en worden 'vruchtmummies', die de schimmelhaarden van de Schwarzfäule overbrengen naar het volgende voorjaar. Alle trossen, ook de afgekeurde, kunnen daarom bij de oogst het best worden afgeknipt, en idealiter ook afgevoerd. Hoe eerder weg hoe beter. 

Zie inmiddels ook de bijdrage Schwarzfäule deel II, elders op dit weblog onder Wijngaard.


Copyright (c) Jet Wester 2012